Waarom zijn er zoveel mensen ziek in de winter?

Waarom zijn er zoveel mensen ziek in de winter? Dit vroeg ik me af toen ze afgelopen weken spraken van een β€œmilde griep epidemie” in Nederland.

Het zou kunnen zijn, bedacht ik me, dat wij mensen hebben losgelaten om met de seizoenen van de natuur te leven. Vroeger, nog geen paar honderd jaar geleden gingen we met de kippen op stok. Dit was in de zomer veel later als in de winter. We hadden een kaars om aan te steken maar geen elektriciteit. Dus gingen we op tijd de bedstee in. In de winter pakten we rust en sliepen we van zonsondergang tot zonsopgang. In de zomer werkten we veel en lang, gingen we naar buiten en hadden we energie voor tien.

Nu maken we het in de winter elke avond laat, want waarom zouden we vroeg naar bed gaan als er nog zoveel (ellende) op de tv of het beeldscherm te zien is? We zijn naar buiten gericht i.p.v. naar binnen gericht.

Kijk je om je heen in de natuur dan zie je dat bijv. de bomen dit wel begrepen hebben. In de winter lijken ze van buiten kaal, maar van binnen stromen de levenssappen van de wortels tot de kruin door en als je goed kijkt zie je ook al voorzichtig de eerste knoppen die pas in de lente zullen open gaan.

De Indianen hebben het over Ayni hetgeen balans betekent. Het is het alomvattend, principe van de natuur van de kosmos. Namelijk dat alles in evenwicht is. Alles gebeurt volgens een bepaalde intelligentie die we niet kunnen begrijpen met onze beperkte denkvermogen.

Ziekte is een oplossing van het lichaam om gezond te worden.We zeggen dan dat het lichaam uit balans is. Dat klopt ook. En tegelijkertijd is het in evenwicht. Hoe meer we ons traditioneel denken aan de kant zetten, oordelen loslaten, zien we wat Ayni is. Ayni is niet iets dat je doet. Het is er.Juist door niets te doen en stil te zijn, kun je het ervaren.

Ik pleit dat wij als mens weer meer gaan leven naar het ritme van de seizoenen:

  • Winter –  een periode van overdenking naar binnen gericht, verdieping en bezinning.
  • Lente – wat wil ik planten en naar buiten brengen van wat ik overdacht heb in de winter?
  • Zomer – ten volle leven genieten van wat je geplant hebt, buren en vrienden ontmoeten, erop uit en nieuwe dingen ontdekken. Uit je comfort zone treden.
  • Herfst – Oogsten van wat je gezaaid hebt en loslaten van dat wat je niet meer nodig hebt.

Volgens mij zijn we dan ook veel minder vatbaar voor alle virussen en bacillen die rond waaien, die we nu de schuld geven van ons ziek zijn en blijven we dus veel langer gezond.

Mocht je deze winter je van gedachten willen wisselen van wat je bezig houdt of van dat wat nog verteerd moet worden? Dat kan ik sta altijd open voor een gesprek.

Renate Heinen 06-51811079